ING Bank si The Institute au lansat cea de-a doua editie Urbaniada, competitia care premiaza solutii concrete pentru imbunatatirea vietii in spatiul urban. Proiectele declarate castigatoare vor primi finantare in valoare totala de 250.000 de euro.
Arhitecti, urbanisti, publicitari sau membri ai organizatiilor din sectorul asociativ care au in plan cresterea calitatii vieţii in spatiul urban prin proiecte de arhitectura, urbanism sau interventii publice sunt invitaţi sa se inscrie la Urbaniada pana la data de 19 decembrie 2016.
Proiectele inscrise vor viza o varietate cat mai mare de solutii care pot conduce la imbunatatirea experientei urbane a populatiei din orase sau la rezolvarea unor probleme specifice spatiului comun din orasele romanesti, pornind de la cercetari deja existente sau de la experiente documentate ale aplicantilor in comunitatea careia se adreseaza proiectul propus. Se cauta proiecte cu impact asupra unor comunitati din orasele cu peste 100.000 de locuitori, care implica fie actiuni comunitare, fie interventii in spatiul public sau spatiul privat de interes public.
Proiectele inscrise in concurs vor fi evaluate si notate de un juriu format din cinci specialisti in urbanism, sociologie, arhitectura si antropologie – Constantin Goagea (Arhitect, director Zeppelin), Iulia Stanciu (Arhitect fondator STARH), Maria Duda (Arhitect, fondator BAZA), Mircea Toma (Presedinte ActiveWatch), Vera Marin (Arhitect Urbanist; Presedinte Asociatia pentru Tranzitie Urbana), si cinci reprezentanti ai board-ului de CSR al ING.
Criteriile care vor fi avute in vedere in evaluarea proiectelor si ponderile lor in alcatuirea notei finale sunt: relevanta (pentru atingerea obiectivelor concursului, pentru comunitatea vizata; pentru contextul cultural local) – 25% din nota finala, impactul (numarul beneficiarilor si indicatorii urmariti) – 25%, originalitatea (caracterul inovator al proiectului) – 10%, fezabilitatea (experienta manageriala si capacitatea de implementare) – 10%, metodologie (organizarea echipei de implementare, relationarea cu comunitatea vizata, abordarea realista si riscuri asumate, evaluare) – 10%, bugetul (abordarea realista a bugetului; raport valoare beneficii) – 10%, si sustenabilitatea (cum poate continua proiectul si care va fi impactul proiectului pe termen lung) – 10%. Vor fi atent evaluate experienta manageriala a aplicantilor si capacitatea acestora de implementare, precum si rezultatele, impactul urmarit, dar si mensurabilitatea acestora.
Lista cu finalistii celei de-a doua editii va fi facuta publica pe 30 ianuarie 2017. Primele opt proiecte cu cele mai mari note vor intra ȋn faza a doua a jurizarii, ȋn care candidatii ȋsi vor prezenta individual proiectele ȋn fata juriului. Lista proiectelor castigatoare va fi anuntata pana pe 1 martie 2017.
Prima editie Urbaniada a finantat sase proiecte, selectate din 83 de proiecte inscrise – “Braila – Chercea Parc” al organizatiei Archimagistic, “Izvoare urbane pentru comunitate”, al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, “Tandem Navigator” – Asociatia Tandem, “Comuna universitara” al Miscarii Civice Militia Spirituala, “Reactivarea cinematografului ARTA” al Asociatiei Arta in Dialog si “Centrul Comunitar TEI”, proiect al Grupului de Initiativa Civica Lacul Tei si studioBASAR. (A.D.).